Optimaal beleggen in België

Mikpunt van dit web log artikel

Doorheen deze blog entry zullen wij enkel kijken naar beleggingen relevant aan de meeste Belgen, zijnde obligaties, aandelen en fondsen zoals ETFs. Voor mensen die niet familiar zijn met aandelen en hoe je kan beleggen zie Introductie beleggen voor Belgen. Dit artikel gaat in op het belastingsaspect van beleggen, en hoe u deze optimaliseert.

Belastingen

België is zowat het tegenovergestelde van een belastingsparadijs, om niet uw beleggingen kwijt te raken aan de fiscus moet u eerst weten wanneer hij tussenkomt. wij bekijken de twee relevantste:

TOB

De beurstaks wordt berekend als een percentage van de prijs van het onderliggend beleggingsproduct, hierbij zijn er drie tarieven afhankelijk van het soor beleggingsproduct:

Roerende Voorheffing

Op de meeste dividenden en interesten die je ontvangt betaal je een roerende voorheffing van 30%, ai dat is pijnlijk. Dit is de hoofdreden waarom de meeste Belgische investeerders liever een fonds hebben dewelke accumuleert (hetzij meer aandelen koopt met de dividenden) dan uitkeert. Als u echter al aandelen heeft dewelke dividenden uitkeren is er een lichte strafvermindering aan dewelke u best weet: op uw belastingsfisches, als u de roerende voorheffing ingehouden op dividenden uit aandelen ingeeft onder codes 1437/2437, krijgt u deze terugbetaald tot 240 euro (of 480 euro als u getrouwd bent en uw man/vrouw geen dividenden registreert).

Dividentenlekkage

Stel u bezit een ETF, iedere keer dat een bedrijf in dit fonds een dividend uitkeert dient het fonds hier belastingen op te betalen, dit noem ik dividentenlekkage (er is hier waarschijnlijk een mooiere term voor die ik niet ken). De hoeveelheid belastingen dat deze ETF betaald is afhankelijk van het land waar deze is gedomicileerd, er is er een zeer leuk land met een ietwat koud climaat en een voorkeur voor speciaal bier dat ons hier wat kan helpen: Ierland taxeert dividenden niet, dit is de hoofdreden waarom zo veel ETFs gedomicileerd zijn in Ierland.

Voorlopige conclusie

We wensen obligaties uit de secundaire markt, of (mijn voorkeur), accumulerende ETFs geregistreerd op een EER lijst gedomicileerd in Ierland.

Andere Kosten

TER

Bij het kiezen van een fonds is er nog de management fee, meestal onder de term TER of Total Expense Ratio dewelke een maat is voor de kost geassocieerd bij het opereren van het fonds. Meestal wordt dit uitgedrukt als een percentage en automatisch afgetrokken van uw aandeelwaarde.

Monetair Risico

Fondsen bestaan vaak uit bedrijven dewelke met een andere munteenheid handelen, de aandeelwaarde kan dalen/stijgen naarmate onderliggende wisselkoersen tussen de munten veranderen. Er kan hier tegen gehedged worden maar wij gaan ons daar niet mee bezig houden.

Fonds indexen: MSCI en FTSE Russel

Er zijn twee soorten indexen, MSCI en FTSE Russel. Hoewel beide indices zorgen voor gediversifierde, marktwaarde-gewogen waarden per bedrijf om fondsen op voort te bouwen, zijn er kleine verschillen. Als je een portfolio samensteld uit een bepaald percentage opkomende markt en een bepaald percentage ontwikkelde landen, dan heb je bij MSCI zuid-korea bij de ontwikkelde maar niet bij FTSE Russel, het is dus best van consistent eenzelfde indices te gebruiken bij fondsen. Voorbeelden zijn:

Naam Ticker TER Index
iShares Core MSCI World UCITS ETF IWDA 0.20% MSCI
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF EMIM 0.18% MSCI

Het werken via fondsen op deze manier wordt gedaan door mensen die bv. de FIRE mindset volgen, hetzij Financial Independence Retire Early/Financiële Onafhankelijkheid Ga Eerder Op Pensioen (FOEP klinkt leuk haha). Hierbij wordt heel veel geld gespaard doorheen het leven en in fondsen gestoken, wanneer de hoeveelheid geïnvesteerd geld 30x het jaarlijkse nodige is (meestal 1 miljoen, hierbij hebben ze hun huis al afbetaald ook) kunen ze op pensioen waarbij ze iedere maand een deel verkopen. Dit is een mindset voor degenen die zeer onmaterialistisch kunnen leven en redelijk veel geld verdienen. U kunt ook een lichte versie hiervan toepassen, waarbij u maandelijks een deel in fondsen belegd om tegen uw 40-50 wat financiële onafhankelijkheid te hebben en eventueel meer te kunnen focussen op wat u wenst te doen in het leven.

Ik ben er tot nu toe vanuit gegaan doorheen dit artikel dat u liever niet zelf aandelen kiest en zo min mogelijk belastingen betaalt, wenst u echter liever zelf aandelen te kiezen en vindt u het niet zo erg om belastingen te betalen (zolang u maar veel meer winst heeft) of heeft u een vennootschap en kunt u de dividenden herinvesteren (overleg hierover met uw boekhouder) dan raad ik u aan mijn artikel Intro tot Waardeinvesting te lezen. Een goede kennis van de markt kan u meer winst doen maken dan trackers, hoewel het vaak wordt gezegd dat het niet kan, is het weldegelijk mogelijk 'to beat the market', dit is namelijk wat groten zoals Warren Buffet doen. Doe dit echter enkel als u niet veel schrik heeft om op korte termijn geld te verliezen, als u daar tegen kan zal u zich goed amuseren 😉. PS. zelfs als u niet denkt zelf aandelen te kiezen zijn de analysemethodes die ik daar uitleg nuttig om te weten.

Bronnen

back button home button